Stand up Comedy България

Стендъп комедията в България стартира през 2012та, когато един софийски бар- Sounds Like прави първите опити за Open Mic. Точно там се срещат и първите професионални стендъп комедианти в страната – Иван Кирков и Васил Ножаров. Иван се е върнал току що от Австрия, решен да инвестира в развитието на стендъп комедията в страната, а Васил истински желае да постигне успехи като стендъп комедиант.

Комедиантите на Комеди Клуба в backstage-а, подготвят подарък на фен

Кирков стартира продуцентската компания Комеди БГ и започва популяризирането на стендъп комедията с бурни темпове.
През 2014та Иван организира и първият Фестивал на Комедията София 2014, на който участват комедианти от 7 държави и 3 континента. За първи път на българска сцена се качват stand up comedians от световна класа.
stand up comedy Bulgaria Festival
Иван Кирков открива Първия Фестивал на Комедията в България

Година по-късно, след приключването на втория Фестивал на Комедията София 2015, Кирков решава, че България е готова за stand-up comedy club и обявява, че ще създаде първия такъв в страната. Два месеца по-късно е и първото шоу на Комеди Клуб София – домът на стендъп комедията в България.
Първата изява на Петя Кюпова и първият ѝ спечелен Open Mic в България

The Comedy Club Sofia организира 9 stand-up comedy шоута седмично и постоянно набира нови таланти.
Иван Кирков и Джими Кар при организацията на шоутата му в България и Чехия

През 2016та по покана на Иван Кирков в България пристига Джими Кар, един от най-добрите и популярни стендъп комедианти в света. Точно година по-късно, на първи април 2017та Кирков продобрява и рекорда си за най-голямо стендъп комеди шоу, правено някога в България. С близо 1700 души публика Зала 1 НДК за първи път приютява Българска стендъп комедия. Два дни по-късно на българска земя пристига и легендата на стендъп комедията – Еди Изард, отново по покана на Комеди Клуб София.
Комедиантите на Комеди Клуб София на 1ви април 2018 пред 2582ма души – Рекордното стендъп комеди шоу в България

Точно една година след този успех, Кирков отново подобрява рекорда си за най-голямо стендъп комеди шоу, правено в България и събира 2582ма души в Зала 1 за най-доброто от Комеди Клуб София.
Комеди Клубът се превръща в истинска арена на стендъп комедията, като на сцената на клуба се качват имена като Стивън К. Амос, Даниел Слос, Далисо Чапонда, Омид Джалили и много други.
Еди Изард идва в България по покана на Иван Кирков и Комеди Клуб София

Въпреки всичко, Кирков изтъква като свой най-голям успех намирането на български таланти. Имена като Николаос Цитиридис, Петя Кюпова, Александър Деянски, Филип Попов и други, стартират кариерите си именно на сцената на Комеди Клуб София, където имат пълните условия да развиват таланта си и да разсмиват хиляди хора всяка седмица.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *